Header Ads

Tot ce trebuie sa stii despre terrarium - Mini Gradini naturale

Iubesti natura si iti doresti sa ai mereu un colt verde in casa sau chiar la birou dar spatiul nu iti permite. Afla ca poti avea o mini gradina realizata chiar de tine fara prea mult efort sau bataie de cap. Descopera mai jos tot ce trebuie sa stii despre aranjamentele terrarium.


Ce este terrarium?

Terrarium sau terariile reprezinte mini  gradini naturale amenajate in vase de sticla de marimi si forme variate. Acestea sunt de  fapt mini sisteme ecologice inchise care recreaza peisaje naturale si decoruri cu tematici cat mai diverse, iar limita este impusa doar de imaginatia celor care le creaza. Pentru realizarea acestora se folosesc bolurile si vasele din sticla, plante, muschi natural, pamant, nisip, pietre si alte elemente naturale care ajuta la crearea unui decor cat mai aproape de natura.
 In acest mediul, ca si in natura, plantele isi traiesc ciclul de viata fara sa fie nevoie de interventie exterioara: fotosinteza, respiratie si ciclul apei in natura.
Prin fotosinteza plantele isi produc singure elementele nutritive de care au nevoie iar mediul inchis favorizeaza ca apa sa treaca de la forma lichida la cea gazoasa. Astfel, apa care se condenseaza pe peretii vasului ajunge in pamant si de aici este absorbita de radacinile plantelor.
In general, in crearea terariilor se folosesc plante „verzi”, usor de intretinut si care rezista foarte mult timp.
Mai nou, printre cele mai folosite plante in astfel de decoratiuni se numara plantele suculete. Datorita sensibilitatii crescute a acestora la umiditate, au luat nastere noi tipuri de terarium care permit evaporarea excesului de umezeala.

Cand au aparut terariile?

Prima lucrarea despre terarii este atribuita medicul englez Nathaniel Bagshaw Ward. Acesta a devenit cunoscut pentru tehnica sa de crestere si transportate a plantelor in medii ermetice. Aceasta inventie a purtat mult timp denumirea de Wardian case, conform wikipedia.com apoi a primit numele de terrarium.
In anul 1842, Nathaniel Bagshaw Ward publica cartea „On the Growth of Plants in Closely Glazed Cases”. In aceasta cartea Ward poveste cum, pornind de la dorinta de a observa cum o crisalida se trasforma in insecta. Astfel, a plasat in interiorul unei sticle cu gatul ingust o crisalida si cateva mucegaiuri. A plasat sticla in biroul sau intr-o zona expusa la soare. A urmarit in mod constant proiectul sau si a constat ca in timpul zilei, datorita soarelui, umiditatea urca in partea de sus a sticlei, apoi spre seara aceasta se intoarcea spre mucegai si pamant.
Nu mica i-a fost surprinderea ca, dupa o perioada, sa constate ca in interiorul sticlei au rasarit un fir de iarba si un lastar de feriga. Incercase fara succes sa creasca acest plante si in gradina sa. Esecul fusese pus de fiecarea data pe seama poluarii. Pentru urmatorii 4 ani, Ward a plasat sticla in afara biroului sau si a continuat sa observe cum plantele evolueaza fara vreo alta interventie din exterior.
Experimentul sa a  reprezentat un prim pas in ceea ce azi poarta numele de arta terariilor.
In anul 1851, la Mare Expozitie de la Londra  descoperirea lui Ward a fost reprezentata printr-o  feriga care timp de 18 ani nu fusese udata niciodata.
In timpul epocii victoriene terariile devin foarte populare si sunt preferate si de europenii care doreau sa transporte plante exotice pe distante foarte mari.

 Cum sa faci un terrarium simplu si rapid acasa?

Un terrarium este o mini gradina plina de verdeata de care te poti bucura oricand, fie ca il ai acasa sau la birou. Nu necesita ingrijire speciale si poate fi realizat de oricine, chiar si de cei novici in arta terariilor.
Iata cum poti realiza un terrarium in doar cateva minute.

Cum sa faci un terrarium – De ce ai nevoie

-un recipient din sticla in forma dorita
-plante
-pietre decorative de rau de diverse dimensiuni
-carbune activ( il gasesti in farmacii)
-nisip fin
-muschi de padure sau licheni stabilizati
-diverse decoratiuni tematice, bucati de lemn, scoici
-pamant de flori( in functie de plantele alese)


Cum sa faci un terrarium - Mod de realizare

Dupa ce ai ales tipul de recipient pe care vrei sa-l folosesti, plantele dar si design-ul pe care vrei sa-l creezi, nu iti ramane decat sa dai frau liber imaginatiei.
Iata cum poti realiza foarte usor propriul terrarium
-Aseaza pe fundul vasului de sticla un strat de pietre
-Peste pietre adauga  carbune activ
-adauga apoi un strat de pamant potrivit pentru plantele pe care le-ai ales. Nu presa prea tare pentru a lasa apa sa se scurga
-Planteaza plantele asa cum doresti si mai adauga putin pamant daca este cazul
-Dupa plantare uda cu putin apa
-Adauga un strat subtire de nisip. Acesta previne aparitia mucegaiului la suprafata pamantului.
Adauga apoi muschiul de padure si obiectele decorative
 Daca vrei sa incepi cu un terrarium cu plante suculente, foarte simplu de realizat, ai aici o  idee:



Cum se ingrijeste/ intretine terrarium?

In functie de plantele folosite, terarile nu necesita o ingrjire speciala. Cu toate acestea sunt anumite aspecte de care trebuie sa tineti cont:
-locul in care sunt asezate. Nu le pozitionati in zone puternic luminate de soare
-Nu le udati prea des. Terariile deschise au nevoie de udare ocazionale. Verficati pamantul si daca aceste este uscat adaugati putin apa. Terariile inchise au nevoie de foarte putina apa o data la 4-6 saptamani
-Acordati atentie plantelor si indeparti frunzele galbene sau uscate. De asemenea, indepartati plantele putrezite sau in proces de putrezire pentru a preveni imbolnavirea celorlalte plante


Cele mai intalnite greseli in terrarium

Terariile sunt foarte usor de intretinut si realizat. Totusi, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tii seama.

1.Alegerea gresita a plantelor. Cu toate ca poti folosi aproape orice  tip de planta pentru a crea un terrariu, este important sa tii cont de recipientul in care le vei pune. Astfel, daca iti doresti in terrarium inchis, alege plante carora le place umezeala. Daca doresti sa ai decoratiuni deschide, atunci alege plantele suculente. Acestea nu sunt pretentioase si prefera atmosfera uscata.
De asemenea, tine cont de cata  lumina au nevoie plantele. Si nu in ultimul rand, alege plante mici care vor incapea cu usurinta in recipientul de sticla pe care il vei folosi.

2.Prea multa lumina - este foarte usor sa arzi plantele dintr-un terrarium. Sticla se comporta asemeni unei lupe si astfel sa iti distruga plantele. In interiorul unui recipient de sticla temperaturile pot creste foarte mult si,  fara sa-ti dai seama, se va ajunge la o atmosfera de sauna, foarte daunatore platelor. Majoritatea plantelor nu vor face face unei asemena temperaturi. De aceea este recomandat, sa pozitionati terariile departe de contactul direct cu razele soarelui.

3.Prea putina lumina – Majoritatea plantelor au nevoie de lumina ca sa  traiasca. Exista plante care au nevoie de foarte putin lumina dar nu exista plante care nu au nevoie de limina deloc pentru a se dezvoltata.  Daca doresti sa asezi teerariile intr-o zona slab lumina, asigura-le necesarul de lumina cu ajutorul lampilor fluorescente.

4.Prea aproape de o sursa puternica de caldura. Asezarea unui terariul langa un calorifer sau radiator va face ca temperatura din interiorul acestuia sa  creasca iar atmosfera sa devina incompatibila cu plantele.

5.Nu lasa plantele sa se intinda prea mult. Fii atent la plantele din terrarium iar atunci cand vezi ca se intind, le poti ajustatata radacinile cat si frunzele.

6. Indeparteaza plantele care dau semne ca sunt bolnave. Frunze galbene si uscate sau cele cu aspect nesantos sunt semne importante care iti indica ca planta nu este in regula. Pentru a evita raspandirea bolii si la celelalte plante, indeparteaza din terrarium planta bolnava.

7. Udare excesiva. Este foarte usor sa pui prea multa apa in terrarium. De aceea este recomandat sa folosesti un recipient cu pulverizator. In cazul in care ai pus prea multa apa, indeparteaza exesul cu ajutorul unor servetele de hartie si lasa terrariumul deschis pana se usuca.

8. Ferilizarea excesiva. Majoritatea plantelor nu necesita deloc ferilizare suplimentara. Daca vrei sa-ti pastrez plantele mici, evita sa folosesti fertilizator. Acesta le va face sa creasca mai repede si sa se inmulteasca,ceea ce va duce la un aspect neingrjit al mini gradinii tale.
         

Top 10 plante ideale pentru terrarium


Cum sa alegi plantele pentru terrarium
Alegerea plantelor pentru un terarii se poate dovedi o misiune destul de dificila avand in vedere diversitatea mare de plante care arata foare bine in acest tip de decoratiuni. Plantele alese mai jos sunt foarte usor de ingrijit, chiar si pentru un novice.
Intr-un terarium inchis, plantele nu vor  necesita apa si pot creste fericite multi ani fara a avea nevoie chiar si de o minima ingrjire. Cumpara plante mici si asigura-te ca acestea vor intra in vasul tau fara sa atinga marginile acestuia. De preferat atunci cand mergi sa alegi plante sa iei si recipientul cu tine.

1.Hypoestes sau Planta cu pistrui.
Hypoestes ste o planta semilemnoasa de mici dimenisiuni, originara din Madagascar. Este o planta vesela si foarte usor de ingrijit. Prefera lumina puternica dar indirecta si din cand in cand are nevoie sa fie toaletata. Din cele peste 40 de specii cunoscute de Hypoestes, doar cateva sunt cultivate ca plante ornamentale. Aceasta se gaseste in diverse nuante de roz, rosu si agintiu.

2. Pilea cadierei sau Planta de aluminiu
Pilea cadierei este una dintre cele mai populare plante de apartament. Aceasta este apreciata pentru frunzele sale de un verde intens, strabatute de dungi alb-arginii care amintesc de culoarea aluminiului. Orginara din Vietnam, planta de aluminiu este mai mult o planta de interior care creste repede si se inmultete foarte usor. Aceasta prefera temperaturiile moderate si lumina moderata.

3. Artillery Fern sau Feriga Artilerie
Fergile artilerie, contrar numelui, nu fac parte din familia fergilor. Acestea isi au orginea in grupa Pilea serpyllacea si sunt apreciate pentru culoarea deosebita si textura suculenta. Prefera lumina indirecta mediu- puternica si mediul umed. Se numesc fergi artilerei datorita sunetului pe care il scot atunci cand isi elibereaza semintele.

4.Maranta Leuconeura sau Planta care Se Roaga
Maranta este o planta de-a dreptul uimitoare. Aceasta este orginara din Brazilia si zonele tropicale si face parte din familia Marantaceae. Aceasta a fost denumita dupa Bartolomeo Marani, un botanist al secolului al 16-lea.
Numele de planta care se roaga vine de la comportamentul acesteia care pe timpul noptii isi lipeste frunzele asemeni unor maini care se roaga. Prin  lipirea funzelor planta pastrea umiditatea.
Prefera lumina moderata iar in cazul in care nu primeste destula te va anunta nedeschizandu-si frunzele pe timpul zilei. De asemenea, Maranta este amatoare de caldura, de aceea evita pe timpul iernii sa o tii intr-o zona rece.

5. Pothos aureus sau Iedera Diavolului

Pothos aureus mai poate fi intalnita si sub denumirile de epipremnum, scindapsus si popular Iedera Diavolului, Corn de Iedera. Este o planta curgatoare care  se dezvolta foarte repede. Prefera locurile luminoase pana la umbroase. Iubeste caldura tot  timpulul anului si temperatura ideala pentru aceasta este de 20°C.

6.Peperomia
Orginala din America de Sud, Peperomia are peste 1000 de specii. Este o planta vivace, foarte apreciatata pentru forma frunzelor iar culoarea acestora care poate varia de la verde la verde cu nuante de rosu. Este ideala pentru terrarium datorita cresterii lente. Prefera lumina moderata indirecta. Peperomia este apreciata si pentru frumoasele sale flori in forma de spic.

7. Croton
Croton este planta de care ai nevoie pentru a da stralugire unui terrarium. Aceasta planta vine intr-o varietate mare de culori si forme. Plantele cronton prefera lumina si sunt potrivite pentru terariile deschise.


8.Ficusul Pumila sau Ficusul Tarator
Ficusul Pumila, orginar din Asia este o planta taratoare de dimensiuni mici.  Prefera zonele bine luminate si umezeala crescuta. Se inmulteste foarte usor si poate fi ajustat ori de cate ori creste prea mult.

9.Feriga
Feriga este folosita foarte des in terrarium datorita aspectului sau bogat care denota delicate si eleganta. Aceasta prefera mediile umede si zonele mai umbroase care le ofera suficienta lumina.

10.Pilea Involucrata sau Planta Prieteniei
Pilea Involucrata este o planta specifica Americii Centrale si de Sud. Este apreciata pentru aspectul sau de tufa cu frunzis mereu verde dar si pentru capacitatea sa de a rezista foarte bine in zonele  mai umbroase. Prefera umiditatea foarte mare.



Terarium cu plante suculete

Te incanta ideea unui bol suspendat pe care sa-l privesti ori de cate ori simti nevoi sa evadezi in natura. Terariile sunt ideale atat pentru casa cat si pentru birou, suspendate sau asezate pe masuta de cafea sau birou, aceste au puterea de a da o energie pozitiva oricarui spatiu.
Terariile cu plante suculete sunt printre cele mai des intalnite decoratiuni de acest fel.


Tot ce trebuie sa stii despre plantele suculete

Citeste mai jos cele mai importante informatii despre plantele suculete, tipuri si mod de ingrijire


Ce sunt plantele suculente?

Plantele suculente sunt plantele cu aspect gros si carnos. Aceasta depoziteaza apa atat in frunze cat si in trunchi si radacini. De aceea, acestea sunt plante ideale pentru mediile aride. Plantle suculente provin din Africa si America de Nord. Datorita condtiilor de mediu in care s-au dezvolatat, plantele suculente se gasesc intr-o gama variata de forme si culori.
In prezent se cunosc peste 20 000 de specii de suculete.  Printre cele mai cunoscute plante suculete se numara si Aloe Vera, Agave si cactusii.

Cele mai folosite plante suculete in terarii

1.Sempervivum
Cu peste 50 de specii cunoscute, Sempervivium este foarte des intalnita in  acoperirea solului, rocarie si aranjamente terrarium.  Iubeste soarele si se uda foarte putin.


2.Rosularia sempevivium.
Este o planta suculenta cataratoare care poate creste pana la 30 de cetimetrii.Prefera sa fie expusa in zonele insorite. Pe timpul ierii rezista foarte bine pana la temeraturii de -28ºC.


3. Jovibarba Heuffelii
Jovibarba Heuffelii este o planta suculenta orginara din zona balcanica. Este inrudita cu Sempervivium si se deosebeste de aceasta prin frunzele mai late si florile roz.



4. Echeveria.
Face parte din familia Crassulaceae si este orginara din Mexic si  Sud-Vest-ul SUA. In functie de specie, echeveria poate atinge inaltimi intre 5 si 25 cm. Frunzele acesteai sunt dense si cresc sub forma de rozeta si pot avea culoarea verde-alastruie si rosiatica daca este expusa la soarea.


5.Carpobrotus
Este o planta suculenta originara din Sudul Africii. Se intalneste mai ales in zona plajelor. Iubeste pamantul nisipos, alcalin si prefera zonele insorite.  Are tendinta de a se inmultii excesiv si este ideala atat pentru amenajarea gradinilor exterioare cat mai ales pentru terarii.











No comments